onsdag 27 november 2013

Varför hylla gratisarbete, Myllymäki?

Han är Sveriges representant i kock-EM (Bocuse d'Or Europe). Han syns överallt. På morgon-TV, på mässor, i tävlingar och i tidningen. Han är en förebild för många trötta hemmakockar som letar efter inspiration. Säkert för många kockar också. Och för många ungdomar med kockdrömmar.
Att sätta ett gott exempel borde vara viktigt.

Men när Allt Om Stockholm släppte en lång intervju med Tommy Myllymäki i början av veckan var det inte dett goda föredömet som lyste.
I intervjun kommer man in på gratisarbetet som uppmärksammats på danska restaurangen Noma:
- Arbetssättet inom restaurang är annorlunda nu, det är tuffare konkurrens. Många har en romantisk idé om restaurangvärlden men det är ren och skär business. De här unga killarna vill jobba gratis för att lära sig, säger han och tillägger:
Kolla på Zlatan, han gick inte hem när träningen var slut, han stannade kvar och tränade i tre timmar till - det är ju så man blir bäst.
Gratisarbete är ren och skär business, det har Tommy helt rätt i. För arbetsgivaren. Det är ju som bekant bara arbetsgivaren som tjänar pengar på andras gratisarbete. Men vad är det som säger att man inte kan lära sig ett yrke om man inte jobbar gratis?
Och en sak till. Att dra metaforen "kolla på Zlatan..", för att försvara gratis arbetskraft känns ganska trist. Men faktum att stilen känns igen. När jag debatterade sexuella trakasserier i restaurangbranschen i somras fick jag liknande kommentarer - typ "det går ju inte att vara brandman om man är rädd för eld" som en metafor för att man som tjej inte rimligtvis kan förvänta sig en trakasserifri arbetsmiljö i restaurangbranschen.

Det fortsätter.
Får du egna förfrågningar om att ta emot oavlönade praktikanter?
- Jag får inte så många, men det beror på vilket sätt man ser det, vi har ju anställda och så de som går som elever och kommer från kockgymnasiet. Men jag skulle absolut göra det om någon verkligen ville. Det man ska komma ihåg är att det är ingen som har tvingat de här personerna till Noma, de är där av fri vilja för att de vill bli bättre. Det är samma som med svenska fotbollslaget - man blir inte bäst om man bara spelar två timmar per dag.
Och så var vi där igen. Poäng i god arbetsgivarsed: noll. Poäng i bra metaforer: noll.

Och förresten. Alla är på jobbet av fri vilja. Men lön ska man fortfarande betala ut om man menar allvar med att vara en bra arbetsgivare.

måndag 18 november 2013

Goda exempel från arbetsgivarevärlden

Det är inte ofta det finns underlag nog att lyfta goda exempel från arbetsgivarsidan. Men så här, mitt i tider av otrygghet, lönedumpning och allmänt vilsna företagsledare, har det faktiskt dykt upp en del upplyftande exempel. Dessa är givetvis värda att lyfta fram. Så här kommer de!


1. Clarion Hotell Stockholm
När ISS ville dra ned på hotellstädarnas heltider sade Clarion Stockholm ifrån, sade upp avtalet med ISS och anställde arbetarna i egen regi. Susanna Ståhl, VD:
Det går ihop med vår filosofi som företag. Vi vill ta ett ansvar för våra medarbetares livssituation så att de kan få en trygghet. Många av städarna har jobbat på hotellet sedan vi öppnade.
Fasta anställningar istället för entreprenad eller bemanningsföretag. Bra!


2. My Food Story
När My Food Story öppnade gjorde man det med en personalfilosofi som uppmuntrade de anställda att vara med i fack och A-kassa. Detta uppmärksammades i "Bakom Svängdörrarna", HRF:s podcast. Jens Könberg, caféägare:
En viktig sak för oss är att vi har som vision att alla våra anställda ska vara medlemmar i något fackförbund och A-kassa. Vi förhåller oss inte neutrala till facket och fackligt medlemskap, utan vi ser positivt på det och tror på den svenska modellen, som dock inte kan tas för given. Vi kommer att höja lönen motsvarande hälften av kostnaden för medlemskap i fack och A-kassa för de anställda som visar upp att de är med i både fack och A-kassa.
Det behöver nog inte sägas. Detta gillas. Skarpt. Fler arbetsgivare borde följa.



2. KÄK
När Petter gav sig in i krögarsvängen var det med en personalpolitik som går ut på att tillsvidareanställa. Petter, hiphopare och krögare:
Tanken är att vi ska fastanställa alla som jobba här, stället ska vara lika mycket deras som vårt - och de ska vara involverade på alla plan. På så sätt får de möjligheten att styra över sin vardag och de kan gå till banken och be om lån till en bostad.
Ja, alla borde få vara tillsvidareanställda. Det borde vara norm!


Också:
Lily's Burgers, som drivs av Joel Kinnaman, har nu kollektivavtal!