måndag 4 mars 2013

Plötsligt finns inte pengarna att höja lönerna med längre

Visita gick i slutet av 2012 ut och förklarade vilket bra år det hade varit, med både ökad omsättning och sysselsättning.
Men faktum är att 2012 varit ett mycket bra år för restaurangbranschen.
...bra år för branschen med ökad omsättning och ökad sysselsättning, säger Eva Östling Ollén.
 
Nu, bara några månader senare finns inga pengar att höja lönerna med. Visita förnekar sig inte. Det är samma sak varje avtalsrörelse. Jubla utåt. Sparka inåt.

fredag 1 mars 2013

Almosor är inte lön

Ringer man till det lokala avdelningskontoret och frågar efter sitt kollektivavtal kan man vara säker på att få svar. Vi har kollektivavtalen för hela branschen, och dessutom för alla år vi funnits. Och för de som är intresserade är det väldigt trevligt att gå igenom kollektivavtalen som våra kamrater i branschen jobbade på för nästan 100 år sedan.
Där återfinns bland annat en fråga som fortfarande gäckar branschen: frågan om dricksen. Idag är dricks inte en facklig fråga alls. Vi har kommit långt i att motverka att de arbetande i branschen ska få sin lön från välvilliga gäster istället för från sin arbetsgivare. Idag har vi minimilöner, OB- och övertidsersättningar. Det ska vi vara glada för.

Men ibland hörs susningar om varför branschens löner är låga, kopplat till just frågan om dricks. En del menar att lönerna är låga för att de ju ändå fylls ut med dricks och att det ska vara så. Att facket kanske till och med borde lägga sig i frågan om dricksen, distrubuera den lika till alla och göra den "rättvis".
Att skipa rättvisa är förstås alltid lockande. Men dricks är inte rättvisa. Dricks är gåvor, almosor, från gäster. Systemet härstammar från början av nittonhundratalet då branschens personal bara kunde förlita sig på just dessa gåvor för att överleva. Som tiggare och arbetare i kombination. Så ville arbetsgivarna ha det då.

I arkivet hittade jag branschens kollektivavtal anno 1922 som bjöd på en bra ögonblicksbild av hur systemet såg ut då:
 
Idag har vi visserligen kommit långt ifrån ett lönesystem som bygger på almosor från gäster. Men ibland är retoriken från arbetsgivare skrämmande lik den som hördes då, för nästan hundra år sedan. Lönerna är för höga. "Ni får ju dricks också".
 
Vi kämpar fortfarande hårt för att få upp våra löner. Men det är just det vi vill ha: löner. Inte almosor. Inte gåvor. Vi kräver inte lön från gästerna. Vi kräver det från arbetsgivarna, det vill säga de som tjänar pengar på vår arbetskraft.

Dessa krav är inte orimliga. Inte i någon annan bransch förväntas personalen förlita sig på almosor för att klara sig. Sjuksköterskor sträcker inte ut handen och väntar på mynt och sedlar från den sjuke, butiksbiträden förväntar sig inte att vi lägger en tjuga extra när vi handlar i affären.

Dricks är roligt och kul att ha för de som får den. Men den ska inte blandas ihop med lön. Lön är lön.





Kuriosa i ämnet från 1942: